Arhiv

Dogodki

Spremni program razstave 1001 izum

02. 04. 2015 - 02. 07. 2015

Četrtek, 9. april ob 18.00

ISLAMSKI SVET SKOZI OČI FOTOGRAFA ARNEJA HODALIČA

Predavatelj: fotoreporter in urednik fotografije revije National Geographic g. Arne Hodalič
Vstopnina: 5 eur odrasli, 4 eur dijaki, študenti in upokojenci
Opis: Arne Hodalič, fotoreporter in urednik fotografije pri reviji National Geographic je v svoji dolgoletni karieri prepotoval že številne islamske dežele. Pripravil je kolaž utrinkov iz teh potovanj; predstavil pa nam bo tako lepe, kot tudi grde plati večstoletne religije, tradicije in kulture.   
Ciljna skupina: mladostniki in odrasli
 

Četrtek, 16. april ob 17.30

ISLAMSKA ARHITEKTURA IN UMETNOST

Predavatelj: mag. znanosti, urbanistka in prostorska planerka Sabina Mujkić
Vstopnina: brezplačno za obiskovalce razstave
Opis: Islamska umetnost, ki vključuje tudi arhitekturo, se je s pojavom islama razširila z Arabskega polotoka, iz srednje Azije, severne Afrike do Evrope in je s predhodnimi vplivi oblikovala vrsto umetniških stilov v arhitekturi v duhu islama. Najpomembnejši objekt predstavlja džamija, ki ni samo verski objekt, temveč mesto družbenega srečevanja, sledijo ji medrese, palače, mavzoleji, hamami, pokopališča, šadrvani, vrtovi ... 
Predavanje bo potekalo od glavne točke, izvora in orientacije – Kabe, preko značilnih arhitekturnih dosežkov v Isfahanu, Samarkandu, Agri, Kairu in drugih mestih s prikazom karakterističnih elementov; orientiranost v smeri proti Meki – kibla, mihrab, minbar, minaret. Poudarek bo na islamski arhitekturi in umetnosti, prisotni v Evropi, npr. mavrska arhitektura Velike mošeje v Cordobi, Alhambra v Granadi, ter na osmanski arhitekturi in umetnosti, s poudarkom na dosežkih Mimara Sinana, najbolj znanega arhitekta v času Osmanskega cesarstva, in prisotnost slednje v Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Albaniji ...
Ciljna skupina: mladostniki, odrasli in strokovna javnost
 

Četrtek, 14. maj ob 17.30

ISLAMSKA KALIGRAFIJA IN ARABESKE

Predavatelj: mag. znanosti, urbanistka in prostorska planerka Sabina Mujkić
Vstopnina: brezplačno za obiskovalce razstave
Opis: Kaligrafska ornamentika, ki skoraj vedno predstavlja verze iz Korana, in njena pomembnost. Obstaja v vseh velikostih in načinih umetniškega izražanja; enotnost, usklajenost, raznolikost, neskončnost, barvitost in geometrija arabesk predstavljajo univerzalnost islamske umetnosti. 
Kaligrafija, umetniški način zapisovanja v arabskem jeziku, kasneje v perzijskem in osmanskoturškem, se kot umetniška oblika, ki ima poleg dekorativne tudi posebno sporočilno vrednost, pojavlja na objektih, kot so džamije, medrése, na nagrobnih spomenikih in v številnih drugih oblikah in materialih. 
Arabeska, značilna islamska oblika stilizacije z geometrijsko, rastlinsko, kaligrafsko ter tudi figuralno ornamentiko. Prisotna je v arhitekturi, pa tudi v vrezanem ali poslikanem okrasju na keramiki, steklu, kovini, zlasti pa v iluminaciji. Na predavanjih bo predstavljen pojav kaligrafije in arabesk, pa tudi miniaturnega slikarstva, upodobljenega v številnih različnih formah, geometrijskih oblikah in barvah. Poudarek bo tudi na prisotnosti islamske umetnosti v evropskem prostoru.
Ciljna skupina: mladostniki, odrasli in strokovna javnost
 

Četrtek, 28. maj ob 17.30

RAZVOJ FILOZOFIJE IN DRUŽBOSLOVJA V ISLAMSKI KULTURI IN CIVILIZACIJI

Predavatelj: Mufti dr. Nedžad Grabus
Vstopnina: brezplačno za obiskovalce razstave
Opis: Islamska kultura in civilizacija sta se z nasledstvom iz antike srečali že v stari Siriji, glavni središči sta bili v Damasku in Bagdadu. Proces prevajanja grških del v arabščino je izzval nov val razvoja mišljenja, ki je imelo pomembno vlogo pri oblikovanju Evrope.Na predavanju bodo predstavljeni najpomembnejši avtorji, kot so Al Kindi, Al Farabi, Ibn Rušd, Al Gazali, Ibn Haldun ter drugi, in njihova dela, ki so cenjena v znanstvenih krogih. 
Ciljna skupina: Odrasli in strokovna javnost

Sreda, 3. junij ob 17.30

SOCIOLOŠKO RAZUMEVANJA ISLAMA

Predavatelj: Dr. Anja Zalta
Vstopnina: brezplačno za obiskovalce razstave
Opis: Dr. Zalta bo v svojem predavanju o sociologiji islama predstavila teološko razumevanja islama, hkrati pa pokazala, da tovrstno razumevanje ne more v celoti razložiti sodobnih družbenih, političnih in ekonomskih transformacij, ki se dogajajo v svetu danes. Da bi razumeli sodobne fenomene, jih bomo v predavanju povezali s sociološkim razumevanjem islama, kot je to storil prvi muslimanski sociolog Ibn Khaldun, ter pokazali na izzive, ki so jih deležne muslimanske družbe v evropskem kontekstu in širše.  
Ciljna skupina: mladostniki in odrasli
 

Četrtek, 11. junij ob 17.30

ISLAMSKO-ORIENTALNA ARHITEKTURNA DEDIŠČINA V EVROPI

Predavatelj: mag. znanosti, urbanistka in prostorska planerka Sabina Mujkić
Vstopnina: brezplačno za obiskovalce razstave
Opis: Orient v Evropi, »Vzhod« na Zahodu. Prepletenost Vzhoda in Zahoda. Preplet/stik islamske z zahodno civilizacijo. Več kot 1200 let neposrednega vpliva islamske civilizacije na evropska mesta. Prispevek islamske civilizacije k bogati kulturni dediščini Evrope v dveh značilnih razvojnih obdobjih: v obdobju islamskega kalifata v Andaluziji, na Siciliji … v obdobju Osmanskega cesarstva predvsem na Balkanu ter v drugih delih Evrope. Predavanja vodijo od Cordobe, Granade, Sicilije ter skozi balkanska mesta do Istanbula in prikazujejo najbolj tipične elemente orientalskih vplivov, ki so v evropskih mestih prisotni danes. Evropski objekti islamske arhitekture na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Vplivi islamske filozofije in kulture življenja na mesta v poeziji, literarnih besedilih in v izvirni bosensko-hercegovski sevdalinki, kjer so opevane tudi arhitekturne forme in urbane strukture tega vpliva. Razumevanje »vakufa« kot temelja orientalskega mesta v Evropi, ki je vplival na oblikovanje kulturnega, izobraževalnega, verskega, administrativnega in gospodarskega središča in ki je pogosto nastal iz dobrotništva, njegov izvor pa je zapisan neposredno v Koranu.
Ciljna skupina: mladostniki, odrasli in strokovna javnost

Zavod Averroes nastopa kot partner Gospodarskega razstavišča pri organizaciji spremnega programa z različnimi predavanji.

 
Prijava na e-novice
Če želite prejemati novice, obvestila, se prijavite na e-novice:

Odjava e-pisma
Statistika ogledov
Vseh: 3078 since 15.09.2010
Ta mesec: 432
Ta teden: 55
Danes: 2