Arhiv

Novice

Zavod Averroes izdal zbirko hadisov v slovenščini

25. maj 2016

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je maja 2016 izdal zbirko hadisov v slovenskem jeziku. Vedno večje povpraševanje po islamski literaturi v slovenskem jeziku in spoznanje, da je takšne literature v slovenščini zelo malo, je botrovalo k temu, da je Zavod Averroes začel z uresničevanjem ideje o objavljanju islamske literature v slovenščini.

Tako je leta 2014 začel s projektom prevajanja hadisov v slovenski jezik. Ker se vsak dan srečujemo z dijaki, študenti, mladimi muslimani, ki jim je slovenščina prvi jezik, in ostalimi, ki bi si radi kaj prebrali o islamu, zgodovini islama, poslancih, verovanju in ostalih podobnih temah, a je takšne literature v slovenskem jeziku na žalost zelo malo, je Zavod Averroes storil korak naprej in za začetek objavil prevod stotih hadisov v slovenski jezik, v prihodnosti pa lahko pričakujemo še več podobne literature.

Zbirka hadisov, ki nosi naslov Tako je govoril poslanec Muhamed, a.s., je zbirka stotih hadisov, ki govorijo o vsakdanjem življenju. Med prebiranjem se v njih lahko poišče vsak posameznik, ne glede na njegovo veroizpoved.

Iz arabščine je hadise v slovenščino prevajala skupina izkušenih strokovnjakov s področja islamske teologije in slovenskega jezika. Knjiga, ki predstavlja nadaljevanje založniške dejavnosti Zavoda Averroes, je rezultat skupinskega dela in izmenjavanja znanj ter izkušenj. Verjamemo, da bo zbirka hadisov našla svoj prostor na knjižnih policah vsakogar, ki ga ta tema zanima z verskega ali znanstvenega stališča.

Uvod v zbirko hadisov je s člankom o poslancu Muhammedu, a.s., napisal mufti prof. dr. Nedžad Grabus, v zbirki si lahko preberete tudi članek o hadisu, ki ga je pripravil hafiz Špendi Fidani. Recenzenta zbirke sta prof. dr. Nedžad Grabus in prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakultete za islamske znanosti v Sarajevu in en največjih strokovnjakov znanosti hadisa v regiji.

Knjigo Tako je govoril poslanec Muhammed, a.s., lahko naročite prek elektronskega naslova info@averroes.si ali jo prevzamete osebno v prostorih Zavoda Averroes, na naslovu Cesta Andreja Bitenca 70, Ljubljana.

 

'' ... Danes zaradi poenostavljene in neredko zavestno izkrivljene slike o Muhammedu, a.s., razprave o njem v Evropi pogosto zbujajo strah in ustvarjajo napetosti. Pisati o človeku, ki je bil ideal vere in vzor izpopolnitve Razodetja, ter o človeku, čigar vedenje je vredno posnemanja zaradi islamskega duha in ne zaradi golega posnemanja, zahteva spoštovanje, še prej pa duhovno zrelost in intelektualno odgovornost''.

Iz uvodnega teksta ''Poslanec svetovom'' muftija Nedžada Grabusa

 
Prijava na e-novice
Če želite prejemati novice, obvestila, se prijavite na e-novice:

Odjava e-pisma
Statistika ogledov
Vseh: 1627 since 15.09.2010
Ta mesec: 134
Ta teden: 20
Danes: 1