Arhiv

Povodi Objave Kur'ana

Ebul-Hasen Ali En-Nejsaburi, Sarajevo, 2011

Knjižnica Averroes predstavlja nov naslov – ''Povodi objave Kur'ana'' (Povod za objavo Kur'ana, Kur'anskih stavkov in poglavij), ki ga hrani na svojih policah in je dostopen na vpogled.

Islamski učenjaki se strinjajo, da je Kur'an objavljen (razodet) na dva načina. En način je, da so določeni stavki (ajeti) in poglavja (sure) objavljeni brez povoda in takšen je večji del vsebine v Kur'anu. Drugi način je, da so stavki in poglavja objavljeni ob določenem pojavu ali dogodku. Zadnji način Objave (Razodetja) Božje besede raziskuje posebna disciplina, s katero se ukvarja omenjen naslov.

Poznavanje povoda in okoliščin za objavo določenih stavkov v Kur'anu je lahko v veliko pomoč za dobro razumevanje Božije knjige – Kur'ana in njenih sporočil.

Z druge strani je nepoznavanje povoda za Objavo (Razodetja) določenega Kur'anskega stavk mnoge ljudi pripeljalo do različnih dvomov in so stavke (ajete) razumevali na drugačen in nepravilen način, ker Kur'an vsebuje tudi tiste stavke, katerih ni mogoče razumeti brez poznavanja in razumevanja povoda razodetja.

Naslov priporočamo vsem tistim, ki uporabljajo Kur'anske stavke kot argument za določena vprašanja in pojave, kakor tudi tistim, ki jih omenjena vsebina zanima.

Knjižnica Averroes hrani en primerek omenjenega naslova. Knjiga je v bosanskem jeziku.

Minuta molka za žrtve genocida v Srebrenici
11. julij 2019

Organizatorja spominskega projekta 8372 živih spominov, zavoda Averroes in Pogreb ni tabu, sta v središču Ljubljane na Mestnem trgu, v četrtek, 11. julija 2019, organizirala spominski program oziroma minuto molka za žrtve genocida v Srebrenici. 

Ob 24. obletnici od genocida v Srebrenici organiziran pogovor s preživelima pričama genocida Mevludinom Orićem in Suljem Čakanovićem
02. julij 2019

Letos mineva štiriindvajset let od genocida v Srebrenici, najhujšega zločina, kar se jih je zgodilo na evropskih tleh po drugi svetovni vojni. Zavoda Averroes in Pogreb ni tabu, ki sta leta 2015 postavila spominski projekt 8372 živih spominov, tudi letos opozarjata in ohranjata spomin na genocid in grozodejstva, ki so se leta 1995 dogajala v Srebrenici.

General Rat - zmagovalni esej literarnega natečaja Bosna in Soča
21. december 2017

Objavljamo zmagovalni esej literarnega natečaja Bosna in Soča, ki je potekal ob 100. obletnici postavitve džamije v Logu pod Mangartom.

V Beogradu organiziran trening za trenerje na temo zločini iz sovraštva do muslimanov
19. december 2017

Urad OVSE za demokratične institucije in človekove pravice (OVSE/ODIHR) je v Beogradu, od 14. do 16. decembra organiziral tridnevni trening za organizacije civilnih družb in aktiviste, ki delujejo na področju boja proti zločinom iz sovraštva in nestrpnosti do muslimanov. 

Zaključna slovesnost literarnega natečaja Bosna in Soča
06. december 2017

V torek, 5. decembra 2017, je v Bošnjaškem inštitutu v Sarajevu potekala zaključna slovesnost literarnega natečaja Bosna in Soča, na kateri so avtoricam nagrajenih esejev dodeljena priznanja in nagrade.

Nevarnost ene same ali edine zgodbe
29. november 2017

Predstavnica Zavoda Averroes se je udeležila usposabljanja na temo Nevarnost edine zgodbe, ki je potekal v mestu Horaždovice na Češkem od 19. do 26. novembra. 

Svečanost ob dnevu državnosti BiH
27. november 2017

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je tudi letos, ob 25. novembru - dnevu državnosti BiH, organiziral svečan program z namenom poudarjanja pomembnosti ohranjanja zgodovinske kontinuitete in temelja državnosti BiH.

Kulturno-izobraževalni izlet v Istanbul
15. november 2017

Zavod Averroes je organiziral kulturno izobraževalni izlet v Istanbul, od 10. do 13. novembra 2017. Namen tokratnega potovanja je bil obisk najbolj znanih kulturnih znamenitosti mesta na sedmih gričih z veličastno zgodovino.

Ob stoletnici islamske skupnosti v osredju medverski dialog
26. oktober 2017

Ljubljana, 25. oktobra – Medverski dialog je ključen v sodobnem času, Slovenija pa je primer dobre prakse, so bili osrednji poudarki nagovorov ob začetku znanstvene konference z naslovom Stoletje Islamske skupnosti v Sloveniji. Prav letos mineva stoletnica džamije v Logu pod Mangartom, v kateri so med prvo svetovno vojno vojaki islamske veroizpovedi opravljali bogoslužja.

Metode odzivanja na nestrpnost, diskriminacijo in sovražni govor do muslimanov
20. oktober 2017

Konference, ki je potekala na Dunaju, 18. oktobra 2017, se je v imenu Islamske skupnosti v Sloveniji udeležila Sanela Husić. Udeleženci konference so bili seznanjeni z aktualnimi pojavi nestrpnosti in diskriminacije do muslimanov in s tem povezanimi izzivi v OVSE regiji ter raziskali metode za razvoj izčrpnega odziva pri reševanju teh pojavov. 

Enodnevni seminar v Evropski hiši
27. september 2017

V četrtek, 21. septembra je v Evropski Hiši potekal enodnevni izobraževalni seminar v sklopu Programa za krepitev vloge civilne družbe (CSEP), katerega namen je podpiranje in krepitev organizacij civilne družbe pri aktivnostih na spletnem področju. 

Reakcija na intervju Džemaludina Latića
10. julij 2017

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je v sodelovanju z Zavodom Pogreb ni tabu leta 2015, organiziral obširen spominski program ob 20. obletnici genocida v Srebrenici. Na spletnem naslovu www.avaz.ba je v intervjuu Džemaludina Latića oblaten omenjeni projekt in iznesene so številne neresnice v zvezi s projektom. Organizatorja sta bila primorana izdati sporočilo za javnost, ki ga v nadaljevanju prenašamo v originalu:

Sporočilo za javnost ob 22. obletnici genocida v Srebrenici
10. julij 2017

V torek, 11. julija 2017, mineva 22 let od strašnega pokola, ki se je zgodil v srcu Evrope, in sicer v Srebrenici kjer je pobitih 8372 moških, Bošnjakov, muslimanov. 11. julij je ena najbolj žalostnih obletnic novejše zgodovine. Letos bo pokopanih 71 žrtev srebreniškega genocida.

V Barceloni organiziran drugi dogodek v sklopu projekta "Turning Words into Action to Address Anti-Semitism"
04. julij 2017

Prizadevanja za boj proti antisemitizmu, diskriminaciji in nestrpnosti s pomočjo koalicije, ki obravnava spol in oblike povezanosti s diskriminacijo, je bila osrednja tema dogodka, ki ga je organiziral OVSE Urad za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) od 21. do 23. junija 2017, v Barceloni v Španiji. 

Zavod Averroes izdal knjigo Dogovor je zmaga
30. maj 2017

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes neguje tudi izdajateljsko dejavnost in do sedaj izdajateljska dejavnost Zavoda Averroes ne šteje zelo veliko naslovov vendar pa tisti, ki se najdejo na knjižnih policah knjižnice Averroes, zaslužijo posebno pozornost. Predvsem smo ponosni na izdajo prvega Bosansko-slovenskega slovarja, ki je plod nekaj letnega dela na tem projektu.

Literarno-bralni natečaj
24. april 2017

Ob stoti obletnici soške fronte, Kulturno-izobraževalni zavod Averroes vabi srednješolce k prijavi in sodelovanje pri literarno-bralnem natečaju. Besedilo natečaja objavljamo v nadaljevanju:

V Trubarjevi hiši literature predstavljen roman Bosna in Soča
24. april 2017

Letošnji program 22. Slovenskih dnevov knjige je pester in raznolik. Za vsakega ljubitelja knjige se najde zanimiv dogodek.

V Varšavi organizirana posvetovalna delavnica o zločinih iz sovraštva
07. december 2016

Urad OVSE za demokratične institucije in človekove pravice (OVSE/ODIHR) je v Varšavi organiziral dvodnevno posvetovalno delavnico za organizacije civilnih družb, ki delujejo na področju boja proti zločinom iz sovraštva in nestrpnosti do muslimanov. 

Dan državnosti Bosne in Hercegovine
29. november 2016

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je že šesto leto zapored organiziral prireditev ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine. Dogodek je potekal v petek, 25. novembra 2016, v dvorani Averroes v Ljubljani.

Boj proti socialni izključenosti
16. september 2016

Predstavnici Zavoda Averroes sta se udeležili enega od najproduktivnejših projektov združenja Youthopolis »Involving Everyone: Learning through Erasmus+«, ki je potekal v mestu Baile Herculane v Romuniji od 6. do 12. septembra.

Predstavnici Zavoda Averroes na zaključnem dogodku projekta Mirovnega inštituta
01. september 2016

V četrtek, 31. avgusta 2016, sta se predstavnici Islamske skupnosti in Zavoda Averroes udeležili zaključnega dogodka in javne predstavitve rezultatov mednarodnega projekta Kulturna srečevanja v ukrepih proti nasilju/Cultural Encounters in Interventions Against Violence (CEINAV).
 

Ramazansko potovanje v Istanbul
28. junij 2016

V organizaciji Zavoda Averroes se je skupina vernikov mudila v Istanbulu od 24. do 26. junija 2016. Namen potovanja je bil doživeti duh ramazana v mestu, ki je znan po posebnem ramazanskem vzdušju.

Zavod Averroes izdal zbirko hadisov v slovenščini
25. maj 2016

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je maja 2016 izdal zbirko hadisov v slovenskem jeziku. Vedno večje povpraševanje po islamski literaturi v slovenskem jeziku in spoznanje, da je takšne literature v slovenščini zelo malo, je botrovalo k temu, da je Zavod Averroes začel z uresničevanjem ideje o objavljanju islamske literature v slovenščini.

Dan državnosti Bosne in Hercegovine
26. november 2015

V sredo, 25. novembra 2015, je v organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes potekala prireditev ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine.

Knjižnice - zakladnice znanja
17. september 2015

Knjižnica je kraj, kjer najdemo znanje, bogastvo, kulturo in si navsezadnje postrežemo s hrano za dušo. Knjižnice združujejo različne kulture, tradicije, religije, narodnosti, in prav zato imajo knjižnice velik pomen.

Od kod izvirajo sodobne številke?
30. julij 2015

O tem govori zgodba o izmenjavi med Vzhodom in Zahodom. 

Na birminghamski univerzi odkrili najstarejši rokopis iz Kur'ana
23. julij 2015

S pomočjo datiranja s karbonsko metodo so na birminghamski univerzi odkrili rokopis Kur'ana, ki velja za najstarejšega znanega, saj naj bi nastal še v stoletju, ko je živel poslanec Muhammed.

Ljubljana se je poklonila srebreniškim žrtvam
11. julij 2015

Medtem ko je v Srebrenici potekala spominska slovesnost in pokop 136 žrtev genocida, se je ves svet poklonil srebreniškim žrtvam. Tako je bilo tudi v Ljubljani.

Potujoči cvet Srebrenice v preddverju velike dvorane Državnega zbora
09. julij 2015

Državni zbor v četrtek, 9. julija 2015, v preddverju velike dvorane gosti Potujoči cvet Srebrenice.

Kolesarski maraton Velenje-Srebrenica 2015
02. julij 2015

Kolesarska sekcija Društva upokojencev Velenje v sodelovanju z Zavodom Pogreb ni tabu in s Kulturno-izobraževalnim zavodom Averroes letos že četrtič organizira sedemdnevni kolesarski maraton Velenje−Bihać−Srebrenica.

Uvod v prihajajoči mesec ramazan
16. junij 2015

V sredo, 17. junija 2015, po sončnem zahodu nastopi mesec ramazan, mesec posta. V tem času muslimani izpolnjujejo svojo tretjo praktično dolžnost. Postiti se pomeni od zore do sončnega zahoda ne jesti, ne piti, ne kaditi, ne spolno občevati, ne izgovarjati grdih besed, skratka, biti v okvirih moralnih načel islama. Post je način in ramazan je čas, da človek premaga telesne strasti v korist duhovne strasti duše, ki si želi občutiti lepoto resnice, pravičnosti, poštenosti, solidarnosti in ljubezni. V nadaljevanju priporočamo v branje osebno izpoved oz. dojemanje meseca ramazana kot tudi samega posta:

Fotografska razstava Srebrenica 1995
12. junij 2015

V četrtek, 11. junija 2015, je v Osrednjem atriju Mestne hiše odprta fotografska razstava Srebrenica 1995. Razstavo je odprl župan Mestne občine Ljubljana gospod Zoran Janković. Fotografska razstava poteka znotraj spominskega programa 8372 živih spominov, ki ga ob 20. obletnici genocida v Srebrenici izvajata zavoda Averroes in Pogreb ni tabu

Zaključena likovni in literarni natečaj spominskega projekta ob 20. obletnici genocida v Srebrenici
05. junij 2015

Spominski projekt 8372 živih spominov, ki ga ob letošnji 20. obletnici genocida v Srebrenici izvajata Zavoda Averroes in Pogreb ni tabu, je vseboval različne aktivnosti in dogodke, s katerimi smo želeli družbo ozaveščati o dogajanju v Srebrenici in vsej Bosni in Hercegovini med letoma 1992 in 1995.

Ahdnama, sultana Mehmeda II Fatiha
28. maj 2015

Na današnji dan pred 522 leti je otomanski sultan Mehmed II Fatih frančiščanskem župniku in upravitelju Bosanske frančiščanske enote izdal znano Ahdnamo. To, da vladar cesarstva zagotavlja človekove pravice in versko svobodo pripadnikom ostalih religij, ni bila praksa v srednjem veku, to je bil nov pojav.

V BiH 20 let po koncu vojne še več tisoč pogrešanih oseb
27. maj 2015

V ponedeljek, 25. maja 2015, je potekal že četrti dogodek znotraj spominskega programa ob 20. obletnici genocida v Srebrenici − 8372 živih spominov, ki ga izvajata zavoda Averroes in Pogreb ni tabu. Tokrat smo gostili Amorja Mašovića in Mehmedalijo Alića. 

Dan slovanske literature in kulture
22. maj 2015

24. maja v slovanskih državah tradicionalno praznujejo dan slovanske literature in kulture. Na ta dan vsi Slovani častijo spomin na brata Cirila in Metoda, ustvarjalca slovanske abecede (po mnenju večine raziskovalcev je to bila glagolica). Sodobne slovanske kulture so se začele z ABC Cirila in Metoda.

Strokovna ekskurzija v Tuzlo in Srebrenico; pot spomina za 8.372 nedolžnih življenj
13. april 2015

Od 10. do 12. aprila 2015 je v organizaciji zavodov Averroes in Pogreb ni tabu znotraj programa 8.372 živih spominov potekal že tretji dogodek, in sicer odhod v Tuzlo in Srebrenico.

Pogovor s predstavnicami nevladnih organizacij Medica in Žena žrtva rata
25. marec 2015

Zavoda Averroes in Pogreb ni tabu letos s posebnim spominskim programom obeležujeta 20. obletnico genocida v Srebrenici.

1001 izum - Knjižnica skrivnosti
25. marec 2015

Odkrijte zlato dobo islamske civilizacije in njene prelomne vplive na področja znanosti, tehnologije in kulture!

1001 izum - odkritja zlate dobe islamske civilizacije
16. marec 2015

Gre za mednarodno priznano razstavo o odkritjih zlate dobe islamske civilizacije in njenih  prelomnih vplivih na področja znanosti, tehnologije in kulture. 

8372 živih spominov – spominski projekt ob 20. obletnici genocida v Srebrenici
03. marec 2015

Ljubljana, 3. marca (STA) – S pogovorom z dvema preživelima genocida v Srebrenici sta danes zavoda Averroes in Pogreb ni tabu uradno odprla spominski projekt ob 20. obletnici genocida z naslovom 8372 živih spominov, v okviru katerega bodo v petih mesecih po Sloveniji potekali številni dogodki. Častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor.

Predstavitev Bosansko-slovenskega slovarja na Jesenicah
22. januar 2015

Po uspešnih predstavitvah Bosansko-slovenskega slovarja v Ljubljani, Kopru, Velenju in Novem mestu tudi v novem letu nadaljujemo s predstavitvami. V sredo, 21. januarja 2015, je nova predstavitev potekala v prostorih Izobraževalnega centra Islamske skupnosti na Jesenicah.

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes izdal prvo strokovno revijo Ibn Rušd
19. december 2014

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je izdal svojo prvo strokovno revijo Ibn Rušd.

Predstavitev Bosansko-slovenskega slovarja v Velenju
01. december 2014

Po uspešni predstavitvi Bosansko-slovenskega slovarja v Ljubljani in Kopru je Zavod Averroes skupaj z Mestno knjižnico Velenje predstavil slovar tudi v Velenju.

V organizaciji Zavoda Averroes obeležen dan državnosti BiH
26. november 2014

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je že četrto leto zapored organiziral dogodek ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine. Dogodek je v torek, 25. novembra 2014, potekal v polni dvorani Zavoda Averroes.

V Veliki Britaniji polemika glede hidžaba, poslikanega z makovimi cvetovi
13. november 2014

Ruta, poslikana z makovimi cvetovi, je za muslimanke način, da se spomnijo na tiste, ki so se borili in dali svoja življenja za Veliko Britanijo v obeh svetovnih vojnah.

Organizirana ekskurzija Po poteh Bošnjakov soške fronte
22. oktober 2014

V organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes in Društva Ljiljan je 17. in 18. oktobra 2014 potekala ekskurzija Po poteh Bošnjakov soške fronte, katere namen je bil obiskati muzeje na prostem, vojaške linije Bošnjakov, mesto, kjer je stala prva džamija, pokopališče Log pod Mangartom in vse ostalo, kar širi naša obzorja in se nanaša na vlogo in pomen Bošnjakov v prvi svetovni vojni.

Predstavitev Bosansko-slovenskega slovarja v Kopru
16. oktober 2014

Po uspešni predstavitvi Bosansko-slovenskega slovarja v Ljubljani, je Zavod Averroes skupaj s Fakulteto za humanistične študije in Inštitutom za jezikoslovne študije Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem predstavil slovar tudi v Kopru.

Prva javna predstavitev Bosansko-slovenskega slovarja
26. september 2014

Konec meseca junija letos je iz tiska izšel prvi Bosansko-slovenski slovar. Na dan pred 26. septembrom, ko se obeležuje svetovni dan jezikov, je v Hotelu Union v Ljubljani potekala prva javna predstavitev Bosansko-slovenskega slovarja. Organizator dogodka je bil Kulturno-izobraževalni zavod Averroes, ki je v sodelovanju z Slavističnim komitejem iz Sarajeva slovar tudi izdal. 

Delovanje Zavoda Averroes predstavljeno na Festivalu Lupa 2014
19. september 2014

Festival Lupa je festival nevladnih organizacij, ki se v enem dnevu predstavijo v središču predstolnice. 

Naročilo Bosansko-slovenskega slovarja
16. julij 2014

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes po izdaji prvega Bosansko-slovenskega slovarja ponuja možnost pridobitve lastnega izvoda.

Izšel Bosansko-slovenski slovar
02. julij 2014

Kulturno izobraževalni Zavod Averroes iz Ljubljane je v sodelovanju s Slavističnim komitejem iz Sarajeva izdal prvi Bosansko-slovenski slovar.

Zanimivost: Nov televizijski kanal - British Muslim TV
11. junij 2014

British Muslim TV je nov televizijski kanal, ki je namenjen predvsem britanskim muslimanom, a hkrati uporaben tudi za ostale evropske muslimane, saj ga bo možno spremljati tudi prek spleta. Kanal bodo začeli predvajati v mesecu juniju.

Priporočamo: Film Bektaš od 14. junija v Kinodvoru
11. junij 2014

Prisrčna pripoved o kurdskih bratih in njuni vztrajnosti, upanju ter sanjah o vsemogočnem Supermanu. S humorjem začinjen film ceste, v goli, od sonca razbeljeni pokrajini, z oslom Michaelom Jacksonom na čelu.

Uspešno realiziran program Inštrukcij in učne pomoči v Kopru
20. maj 2014

Zavod Averroes je v obdobju konca šolskega leta pričel s programom Inštrukcij in učne pomoči za osnovnošolske in srednješolske otroke.

Knjiga Bosanski seznam z Oprahino popotnico
12. maj 2014

Oprah Winfrey je za knjigo tedna v svojem Book Clubu izbrala knjigo Bosanski seznam, avtorjev Kenana Trebinčevića in Susan Shapiro. Trebinčević je napisal pretresljivo zgodbo, v kateri opisuje začetek vojne v Bosni in Hercegovini, ki jo je doživel kot otrok. Takrat se je rešil z odhodom v ZDA, zdaj pa opisuje vrnitev na kraj zločina 20 let kasneje.

Na dan Evrope otvoritvena slovesnost sarajevske Vijećnice
08. maj 2014

Na dan Evrope bo v petek, 9. maja 2014, z glasbeno-scenskim spektaklom ob sodelovanju dvesto mladih sarajevskih kreativcev, kot tudi priznanih sarajevskih in bosanskohercegovskih umetnikov ponovno odprt objekt sarajevske Vijećnice.

Zakladi bošnjaške kulturne dediščine
07. maj 2014

V torek, 7. maja 2014, je v prostorih centralne ljubljanske mestne knjižnice oziroma v prostorih knjižnice Otona Župančiča postavljena razstava ''Zakladi bošnjaške kulturne dediščine'', ki si jo bo možno ogledati od 7. do 30. maja 2014. Organizator razstave je Kulturno-izobraževalni zavod Averroes v sodelovanju s knjižnico Otona Zupančiča.

Kratka zgodovina bosanskega jezika
23. april 2014

Bosanski govorni jezik je šel skozi tri obdobja, ki imajo vidno vlogo pri periodizaciji zgodovine bosanskega knjižnega jezika.

Bosansko-slovenski slovar v Sarajevu na zaključnih delih
15. april 2014

Januarja, leta 2011, sta Slavistični komite iz Sarajeva in Kulturno-izobraževalni zavod Averroes skupaj stopila k projektu prevoda Bosansko-slovenskega slovarja. Po dobrih treh letih se projekt počasi bliža koncu. Pričakujemo, da bo do konca meseca junija 2014 omenjeni projekt že zaključen.

Študijsko potovanje v Sarajevo
18. marec 2014

V organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes je med od 14. in do 16. marca 2014 potekala študijska pot v Sarajevo, katere namen je bil, da Sarajevo predstavimo z drugega zornega kota.

Sveto in Svet: Ženska in Cerkev
12. marec 2014

Kakšna vloga pripada danes ženskam v verski skupnosti? V Rimsko katoliški cerkvi ženske predstavljajo kar dve tretjini vernikov pa vendar se mnoge med njimi čutijo diskriminirane, saj ne smejo biti posvečene v duhovnice. Kakšna je vloga žensk v Islamu? Ženske so dejavne na različnih področjih. Brez njih si ne znamo predstavljati evangelizacije, karitativnih dejavnosti, vzgoje.  Pa vendar, ali je to v 21. stoletju dovolj ali pa si ženske zaslužijo stopiti ob bok moškim. O vseh teh vprašanjih so v oddaji Sveto in Svet na RTV SLO podali svoja mnenja sestra Romana Kocjančič, dr. Nadja Furlan Štante, Vilma Siter in Ela Porić.

Oddajo si lahko ogledate na naslednji povezavi.

Predstavljamo: Kultura suživota (A Culture of Peaceful Coexistence), Ekmeleddin Ihsanoglu
12. februar 2014

S knjižnih polic knjižnice Averroes predstavljamo knjigo ''Kultura suživota'' (Kultura sobivanja), avtorja Ekmeleddina Ihsanoglua. 

Študijsko potovanje v Bosno in Hercegovino - povabilo
31. januar 2014

Želite bolj podrobno spoznati kulturo in tradicijo Bosne in Hercegovine? Obiskati tekijo in spoznati derviše ter si ogledati bogat rokopisni fond Gazi Husrev-begove knjižnice? Vse to in mnogo več skozi program študijskega potovanja v Sarajevo.

Poslanec Muhammed, a.s. – zadnji Poslanec islama
23. januar 2014

Muslimani takoj za vero v Enega Boga, Allaha, dž.š., verjamemo, da je Muhammeda, a.s. (naj je mir z njim) Božji poslanec oziroma verjamemo v njegovo poslanstvo.

Sledi: Kulturne podobe islama
22. januar 2014

Kakšna je podoba Evrope znotraj horizonta islamske misli? In islama znotraj Evrope? Islam je bil v preteklosti tista civilizacija, ki je prenašala baklo razvoja. Eseda ''islam'' je arabskega izvora, izpeljana je iz besede ''mir''. Predstavili bomo sledi islamske kulture v slovenski družbi, med njimi Primoža Trubarja, ki je imel načrt pokristjaniti Turke.

Med drugimi se v oddaji predstavi tudi Islamska skupnost v RS in Kulturno-izobraževalni zavod Averroes. 

MEVLUD – svečanost, ki je ukorenjinjena v tradiciji Bošnjakov
16. januar 2014

Ko govorimo o mevludu govorimo o mevludu kot besedilu (hvalospev ob rojstnem dnevu poslanca Muhammeda, a.s. (naj bo mir z njim) in o mevludu kot svečanosti, ob kateri se ljudje zberejo in melodično recitirajo določene odlomke mevluda. Dobeseden prevod besede mevlud je ''rojstvo''.

Svečana otvoritev Gazi Husrev-begove knjižnice – civilizacijski simbol
16. januar 2014

Svečana otvoritev Gazi Husrev-begove knjižnice (v nadaljevanju GHB knjižnica) je potekala v sredo, 15. januarja 2014. Impozantno stavbo, ki čuva kulturno-zgodovinsko bogatstvo, sta na uporabo predala minister vakufov države Katar Gajs bin Mubarek al-Kuvvari in Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Filmsko popoldne v Borzi znanja
10. januar 2014

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je v sodelovanju z Borzo znanja v sredo, 8. januarja 2013, priredil filmsko popoldne na katerem je bil prikazan dokumentarni film ''The Love of Books: A Sarajevo Story – Ljubezen do knjig: Zgodba o Sarajevu''

Mesec rebiu-l-evvel, mesec Božjega poslanca Muhammeda, naj je mir z njim
03. januar 2014

V četrtek, 2. januarja 2014, je po sončnem zahodu začel tretji hidžretski mesec rebiu-l-evvel, mesec, v katerem se je rodil Božji poslanec Muhammed, a.s. (naj je mir z njim).

Averroes in Averoizem, 1. del
20. december 2013

Ko izgovorimo Averroesovo ime, prikličemo v duh močno osebnost in pristnega filozofa, o katerem je na Zahodu vsakdo že slišal. Žal pa je ravno zahodno videnje zgrešilo zorni kot. Kot smo že imeli priložnost obžalovati, so razni pisci spet in spet ponavljali trditev, da je bil Averroes največji, najvidnejši predstavnik ''arabske filozofije'', kot so temu rekli, in da je z njim ta dosegla svoj vrh in konec. Tako so prezrli dejansko dogajanje na Vzhodu, kjer pa je bilo ravno Averroesovo delo tako rekoč neopaženo. Ne Nasir Tusi, ne Mir Damad, ne Mulah Sadra, ne Hadi Sabzavari niso niti slutili, kakšno vlogo in pomen pripisujejo naši priporočniki polemiki med Averroesom in Gazalijem. Če bi jim to pojasnili, bi se začudili, tako kot se danes čudijo njihovi nasledniki.

V Ljubljani predstavljena monografija ''Bužim kroz vrijeme''
09. december 2013

V organizaciji zavoda Averroes in v sodelovanju z Islamsko skupnostjo terZdruženjem mladih Bužim je v petek, 6. decembra 2013, v dvorani Averroes organizirana predstavitev monografije ''Bužim kroz vrijeme''. Predstavitev je pritegnila veliko zainteresirancev in seveda tudi tistih, katerim je Bužim oziroma Bosanska Krajina rodno mesto.

Otvoritveni dogodek fotografske razstave Verska strpnost – islam v Sultanatu Oman, islamsko življenje v moderni arabski družbi
05. december 2013

V torek, 3. decembra 2013, je pod streho Mestne hiše v Ljubljani potekal otvoritveni dogodek fotografske razstave Verska strpnost – islam v Sultanatu Oman, islamsko življenje v moderni arabski družbi.

25. november – dan državnosti Bosne in Hercgovine
25. november 2013

Dan državnosti Bosne in Hercegovine se obeležuje 25. novembra. Prav na ta dan, ki ima zelo velik zgodovinski pomen, je leta 1943 potekalo prvo javno zasedanje ZAVNOBiH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) v Mrkonjić Gradu.

V organizaciji Zavoda Averroes obeležen dan državnosti Bosne in Hercegovine
22. november 2013

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je že tretje leto zapored organiziral dogodek ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine, tokrat z znanim bosansko-hercegovskim politikom gospodom Bogićem Bogićevićem. V preteklih dveh letih smo gostili gospoda Milana Kučana in evropsko poslanko gospo Tanjo Fajon. Dogodek je potekal v polni dvorani Srebrnega salon Grand Hotela Union v Ljubljani, v četrtek, 21. novembra 2013.

V zagrebškem Journalu objavljen intervju z muftijem dr. Nedžadom Grabusom
18. november 2013

V novembrski številki zagrebškega Journala, št. 155, je objavljen intervju muftija dr. Nedžada Grabusa ''Put uspjeha - jedinstvo muslimana'', v katerem govori o aktualnih temah Islamske skupnosti v Sloveniji, Bosni in Hercegovini, evropskem muftiju ipd.

Intervju objavljamo v celoti in je dostopen TUKAJ.

Organiziran hitri enodnevni seminar bosanskega jezika ''Klinika za bosanski jezik''
18. november 2013

Zavedamo se, da je za predstavnike mlajših generacij Bošnjakov, ki so rojeni v Sloveniji in tu tudi uspešno zaključili šolanje, prvi jezik slovenski. Tesno so/smo povezani z bosanskim jezikom, saj sta poreklo in identiteta ozko vezana na Bosno in Hercegovino. 

Ašura
13. november 2013

Sreda, 13. november 2013, sovpada z 10. muharremom 1435. hidžretskega leta, ko se obeležuje dan Jevmu-l-ašure.

Predstavljamo: The ilustrated Atlas of Mekkah and the Holy Environs (from the 11th Century to the Present Day)
13. november 2013

Knjižnica Averroes je pred kratkim dobila zelo vredno in zanimivo knjigo, in sicer Ilustrirani Atlas Mekke in Svete okolice od 11. stoletja do danes. 

Predstava Pupan in Oždrljani v Ljubljani
11. november 2013

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je v soboto, 9. novembra 2013, v dvorani Arena organiziral predstavo Pupan in Oždrljani v Ljubljani. Dogodek je bil zabavne narave in je kot tak zelo dobrodošel v teh težkih časih in slabem vremenu, ki nas spremlja zadnje dni.

Pogovor z muftijem dr. Nedžadom Grabusom v oddaji Sveto in svet na RTV SLO
08. november 2013

Velika večina muslimanov v Sloveniji je Bošnjakov in glede na to, da so Bošnjaki že eno stoletje prisotni na teh prostorih, je razumevanje islama in muslimanov močno obremenjeno z najrazličnejšimi zgodovinsko opredeljenimi predstavami in predsodki.

Zanimivost: prekrivanje Ka'be z novo kisvo
07. november 2013

Ko je Hadž, peta islamska praktična dolžnost, že za nami in so se skoraj vsi hadžiji, romarji, vrnili domov, so že dostopni mnogi posnetki z letošnjega Hadža. 

Muslimani vstopili v 1435. hidžretsko leto
05. november 2013

V nedeljo, 2. novembra 2013 po sončnem zahodu, je nastopilo 1435. hidžretsko leto. Arabska beseda »hidžra« pomeni preselitev božjega poslanca Muhammeda, a.s. (naj je mir z njim), iz Mekke v Medino. Preselitev se je zgodila leta 622. 

Sestra Emanuelle o revežih, medverskem dialogu in prijateljih muslimanih
05. november 2013

Objaljamo odlomek, poglavje z naslovom ''Sestra Emanuelle o revežih, medverskem dialogu in prijateljih muslimanih'', ki nam ga je posredovala ena od rednih spremljevalk naše spletne strani. Odlomki so prevod iz knjige Je suis la femme la plus heureuse du monde (2012).

Smrt je le začasna ločitev duše in telesa
29. oktober 2013

»Vse, kar je na tem svetu, je minljivo, ostaja edino Gospodar Tvoj, Veličastni in Plemeniti!« (Kur'an)

Evropski mufti
22. oktober 2013

Objavljamo avtorski članek muftija dr. Nedžada Grabusa, ki je bil objavljen v islamskem informativnem časopisu ''Preporod'' št. 20/1006, 15. oktobra 2013.

Izvirnik je dostopen TUKAJ, v nadaljevanju objavljamo prevod teksta v slovenski jezik.

Poslanica ob kurban bajramu na RTV SLO
17. oktober 2013

Na predvečer kurban bajrama je Televizija Slovenija, tako kot vsakega bajrama, predvajala poslanico ob bajramu, ki jo je tokrat prebral tajanik Islamske skupnosti Nevzet Porić v imenu muftija dr. Nedžada Grabusa.

Obzorja duha o muslimanih v Sloveniji
17. oktober 2013

V oddaji "Obzorja duha" na Televiziji Slovenija, 13. oktobra 2013, je bila tema oddaje "Kurbanski bajram". Ob tej priložnosti je bil poleg dveh prispevkov predvajan intervju z muftijem dr. Nedžadom Grabusom. Celoten intervju in prispevke si lahko ogledate od 2. minute na tej povezavi.

Zgodba o blagoslovljeni vodi Zemzem, ki napaja milijonsko množico romarjev
11. oktober 2013

Izvir vode Zemzem se nahaja v Mekki, v neposredni bližini Ka'be (črne kocke, okoli katere hadžije − romarji krožijo, ko se udeležijo romanja v Mekki − hadža). 

Hadž – potovanje le s pozivom Vzvišenega Boga
09. oktober 2013

V dneh pred drugim največjim muslimanskim praznikom – kurban bajramom – se je na milijone vernikov iz celega sveta odpravilo v sveto mesto Mekko, kjer bodo opravili peto islamsko praktično dolžnost Hadž (romanje).

Izšla 252. številka Časopisa za kritiko znanosti
09. oktober 2013

V prostorih Fakultete za društvene vede je v torek, 8. oktobra 2013, organizirana uradna predstavitev 252. tematske številke Časopisa za kritiko znanosti, tokrat z naslovom Islam in Bližnji Vzhodi. Avtorji člankov so znani poznavalci tega področja in priznani akademski obrazi; Sami Al-Daghistani, Mirt Komel in Primož Šterbenc. Predstavitve sta se udeležili tudi predstavnici Zavoda Averroes. 252. številka je že dostopna tudi za izposojo v knjižnici Averroes.

BESIM KORKUT – najbolj znan prevajalec Kur'ana v bosanski jezik
24. september 2013

Besim Korkut se je rodil 25. novembra 1904, najbolj verjetno v Travniku, čeprav določeni viri navajajo, da je rojen v Sarajevu. Okrožno medreso je končal v Sarajevu. Vpisal se je tudi na šerijatsko-sodniško šolo, ki jo je uspešno zaključil leta 1925 in še istega leta odšel v Kairo. Na znani Univerzi v Kairu Al-Azhar je zaključil študij islamskih znanosti. Diplomiral je leta 1931 in se vrnil v domovino. Istega leta je začel delati kot učitelj v Šerijatsko-sodni šoli v Sarajevu, kjer je predaval arabski jezik, stilistiko, akaid (nauk o isl. verovanju), zgodovino islama in šerijatsko pravo.

Obletnica požiga Vijećnice v Sarajevu
26. avgust 2013

V času srbskega obleganja Sarajeva od 1992 do 1995 je bila Vijećnica (Nacionalna knjižnica BiH) nekajkrat granatirana. V noči s 25. na 26. avgust 1992 je izveden požig najlepšega in najreprezentativnejšega objekta iz časa avstro-ogrske vladavine v Sarajevu.

Iftar v organizaciji Zavoda Averroes
07. avgust 2013

Zavod Averroes je predzadnji dan meseca ramazana priredil iftar, katerega so se udeležili vsi tisti, ki so s svojim prispevkom prispevali k boljšemu delovanju Zavoda Averroes.

Predstavljamo: ATLAS islamskega sveta
30. julij 2013

Danes o islamskem svetu ni možno govoriti kot zasebni, ločeni in jasno določeni geografski, politični, ekonomski in kulturno-civilizacijski celini.

Ramazansko potovanje v Bužim
22. julij 2013

Skupina vernikov iz Ljubljane in drugih slovenskih mest, ki prakticirajo peto islamsko dolžnost, dolžnost posta, se je v soboto, 20. julija 2013, odpravila na enodnevno ramazansko potovanje v Bužim (BiH).

Veliki jubilej: Izšla 1000. številka Preporoda
16. julij 2013

Od danes naprej lahko dobite 1000. številko islamskega informativnega glasila Preporod, uradnega glasila Rijaseta Islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini. Prva številka je izšla 15. septembra 1970.

Srebrenica - naj se nikoli ne pozabi!
11. julij 2013

V Srebrenico se je med vojno v BiH (1992–1995) zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov iz celotne Bosne in Hercegovine, potem ko so mesto Združeni narodi aprila 1993 razglasili za varovano območje. Sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića so kljub temu ofenzivo na Srebrenico, ki so jo varovale maloštevilne nizozemske modre čelade, začele 9. julija 1995, vanj pa vkorakale 11. julija.

Predstavljamo: Srebrenica 1993.-1995. - ratni dnevnik rahmetli Hameda Salihovića
09. julij 2013

Srebreniški pokolpredstavlja poboj več kot 8000 muslimanskih dečkov in mož, ki so ga julija 1995 v okolici Srebrenice pod vodstvom generala Ratka Mladića in takratnega predsednika Republike Srbske Radovana Karadžića izvedli bosanski Srbi. Poboj se je v evropsko zgodovino zapisal kot najhujši po 2. svetovni vojni. Mladić in drugi častniki iz vrst bosanskih Srbov so bili obtoženi za vojne zločine in genocid pred sodiščem v Haagu. Večina osumljencev je še na prostosti.

Začel se je mesec ramazan, mesec posta
09. julij 2013

Ramazan je deveti mesec v muslimanskem koledarju, ki se ravna po Luninih menah, zato se začetek svetega meseca vsako leto v primerjavi z gregorijanskim koledarjem premakne za deset dni. V ponedeljek, 8. julija 2013 po sončnem zahodu, je nastopil mesec ramazan.

Predstavljamo: ''Historija Bošnjaka'' avtorja Mustafe Imamovića
01. julij 2013

Zgodovino Bošnjakov lahko razdelimo na tri značilna obdobja; obdobje fevdalne bosanske države, obdobje Otomanske vladavine in moderna doba, ki nastopi z avstroogrsko okupacijo in trajal vse do danes.

Evropski ''drugi'': turški islam in njegova evropska perspektiva
18. junij 2013

Prispevek predstavi zgodovino evropskega dojemanja »drugega«, ki odločilno vpliva na oblikovanje evropske identitete. Tako kot je evropska identiteta povezana z obstojem »drugega«, ta »drugi« postane sestavni del Evrope, kar je posebej razvidno v evropskem odnosu do »Turka«.

Poletno branje
18. junij 2013

S knjižnih polic Knjižnice Averroes tokrat priporočamo naslove za dopustniško branje. Nekaj predlogov za lažjo izbiro:

Predstavljamo: Historija Osmanske države i civilizacije I in II
10. junij 2013

S knjižnih polic Zavoda Averroes predstavljamo dva dela zanimivega naslova Historija osmanske države i civilizacije (zgodovina Otomanske države in civilizacije).

Bosna in Soča
06. junij 2013

Zavod Averroes je v okviru Tedna vseživljenskega učenja v prostorih Glotta Nove pripravil literarno popolne z Valerijo Skrinjar-Tvrz in predstavitev zgodovinskega romana Bosna in Soča.

Organizirana donatorska večerja za podporo pri projektu Bosansko-slovenskega slovarja
23. april 2013

V petek, 19. aprila 2013, je v dvorani Averroes organizirana tribuna, na kateri je predstavljen projekt bosansko-slovenskega slovarja.

Evropa, islam in moderna paradigma
09. april 2013

''V okviru slovenske kulturne tradicije, ki je v tej razsežnosti povsem "evropska", gre za kontakt z neko posebno vrsto tujca - Turka! Mnogo stereotipno negativnih predstav se je nakopičilo v procesih dolgega trajanja, ki so omogočali vzpostavitev kolektivnega soglasja o "turški nevarnosti". Zgodovinske postaje so pretresljive toliko, kot so tudi slikovite: segajo od roparskih vdorov turške konjenice do ljudske arhitekture taborov, obzidanih cerkvenih zavetij, od habsburškega uradnika Benedikta Kuripešiča in njegovih podrobnih poročil o potovanju po otomanskem cesarstvu v prvi polovici 16. stoletja do ljudskih pesmi o ugrabljenih devicah, ki jih čaka haremska sužnost, od Josipa Jurčiča, ki je na začetek moderne slovenske književnosti postavil "slovenskega janičarja", v katerem se poznajo sledi evropskega odpora do in fascinacije z otomanskim cesarstvom; pa do slavnih bosanskih enot v avstro-ogrski vojski na soški fronti, zaradi katerih je nekaj let stala pod Mangartom tudi mošeja, od "orientalskih" romanc Antona Aškerca in "džaura", nevernika, od romana Alamut Vladimirja Bartola, ki je opisal življenje fanatičnih ubijalcev, pa do fesa, sablje in bradavice na turškem nosu v pesmici Otona Župančiča. Z eno besedo: etnična oznaka "Turek" v slovenskih kolektivnih predstavah ni nič drugega kot metaforični povzetek predsodkov do tiste vere, pred katero se je v strahu stiskalo srce vsej srednjeveški Evropi: islam!'' (Evropa, islam in moderna paradigma, Aleš Debeljak)

Predstavljamo knjigo: Imaginarni ''Turek'' (Imagining ''The Turk'') v priredbi prof. dr. Božidarja Jezernika
09. april 2013

S knjižnih polic Knjižnice Averroes predstavljamo knjigo Imaginarni Turek (Imagining ''The Turk'').

Pred dvema letoma je pri Cambridge Scholars Publishing izšel mednarodni zbornik Imagining 'the Turk', namenjen iskanju vzrokov za stereotipizacijo na Vzhodu in Zahodu, še posebej za podobo »Turka«. Uredil ga je Božidar Jezernik, v prevoduAlenke Bartulović pa je pod naslovom Imaginarni »Turek« pred kratkim izšel pri Zavodu za šolstvo RS.

 

Predstavljamo: knjigo Islam avtorja Fazlur Rahmana
26. marec 2013

Tokrat s knjižnih polic knjižnice Averroes predstavljamo knjigo Islam, avtorja Fazlur Rahmana.

Rekli so in pisali o islamu: Lev islama - grof Tolstoj
19. marec 2013

Lev Nikolojević Tolstoj, eden od največjih svetovnih pisateljev, znan predvsem po svojih velikih delih kot so, Ana Karenjina, Vojna in mir, Mladost, Otroštvo ipd.

''V naših srcih je Božji nur (svetloba), ime ji je zavest.'' (Tolstoj)

Predstavljamo: Knjižnica Averroes - vabilo k včlanitvi
11. marec 2013

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je pred tremi leti začel polniti knjižne police lastne knjižnice, katere namen je bil postati vodeča knjižnica na področju islamistike, balkanistike, orientalistike, zgodovine in kulture.

Slovenska nacionalna identiteta in islam
26. februar 2013

Priporočamo vam članek z naslovom ''Slovenska nacionalna identiteta in islam'' avtorice Nine Vobič Arlič, objavljen leta 2007 v časopisu za kritiko znanosti.

Predstavljamo: Antologija bošnjačke poezije na orijentalnim jezicima
25. februar 2013

Tokrat s knjižnih polic knjižnice Averroes predstavljamo knjigo z naslovom ''Antologija bošnjačke poezije na orijentalnim jezicima'' avtoric Emine Memije in Lamije Hadžiosmanović.

V Ljubljani predstavljena šesta številka Amberja
18. februar 2013

V petek, 15. februarja 2013, je v prostorih Islamske skupnosti v Ljubljani predstavljena šesta številka Amberja, internega glasila Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Predstavljamo novo številko glasila Amber
11. februar 2013

Iz tiska je izšla nova številka, številka 6, internega glasila Islamske skupnosti v RS – Amber.

Ob kulturnem dnevu predstavljamo dr. Franceta Prešerna (1800-1849)
07. februar 2013

Ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarju predstavljamo največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna.

Predstavitev romana ''Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke - roman o sultanu Fatihu, Bošnjacima i Bosni'''
05. februar 2013

V petek, 1. februarja, je v organizaciji Zavoda Averroes v sodelovanju z Mešihatom Islamske skupnosti potekala predstavitev romana znanega bosansko-hercegovskega pisatelja Isnama Taljića ''Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke – roman o sultanu Fatihu, Bošnjacima i Bosni''.

Zlati primeri žensk v zgodovini islama
28. januar 2013

V organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes je v petek, 25. januarja 2013, potekala tribuna na temo ''Zlati primeri žensk v zgodovini islama''.

Predstavljamo roman ''Pod drugim suncem'', Abdurezak Hifzi Bjelevac
28. januar 2013

S knjižnih polic knjižnice Averroes predstavljamo roman znanega bosanskega pisatelja Abdurezaka Hifzija Bjelavca ''Pod drugim suncem''.

Predstavljamo: Sahihu-l-Buhari
21. januar 2013

Tokrat predstavljamo eno izmed najbolj znanih in pomembnih zbirk hadisov poslanca Muhammeda, a.s. (naj bo mir z njim), ki jih je zbral imam Buharij. Sahihu-l-Buhari sodi med šest najbolj verodostojnih zbirk hadisov ''Kutubu sitte''. Mnogi islamski učenjaki uvrščajo Sahihu-l-Buhari, takoj za Kur'anom, kot najbolj verodostojno knjigo. Kur'an je prvi izvor islama, Hadis je drugi.

Predstavitev Zbornika v Galeriji Velenje
18. januar 2013

V četrtek, 17. januarja 2013 je potekala predstavitev zbornika ''Z dialogom do medsebojnega spoštovanja'' v Galeriji Velenje. Predstavitev je potekala v sodelovanju Zavoda Averroes z Mestno občino Velenje, na čelu z županom g. Bojanom Kontičem.

Ob svetovnem dnevu religij predstavljamo islam
16. januar 2013

Ob 16. januarju, svetovnem dnevu religij, prispevamo članek prof. dr. Džemaludina Latića ''Šta je islam'', poglavje v knjigi ''Islam i svjetske religije II'', ki jo je leta 2000 izdala založba El-Kalem iz Sarajeva.

Spoznajmo poslanca Muhammeda, a.s. - oseba plemenitega karakterja
15. januar 2013

O življenju Poslanca Muhammeda, a.s. (naj je mir z njim), vemo zelo veliko. Nič ni ostalo neznano; od rojstva do smrti. Še več, vsak detajl je prenesen in zapisan. V besedilu se bomo osredotočili na njegov plemenit karakter skozi določene etape njegovega življenja.

Tribuna o poslancu Muhammedu, a.s.
14. januar 2013

V petek, 11. januarja 2013, je bila v Ljubljani organizirana tribuna o Muhammedu, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, oz. o ljubezni do Božjega poslanca, Muhammedu, a.s., kot vzoru in Muhammedu, a.s., kot družinskemu človeku.

Predstavljamo: Muhammed, Martin Lings
07. januar 2013

V mesecu januarju, natančno 24. januar 2013, ki v hidžretskem koledarju predstavlja 12. rebiu-l-evvel, je dan, ko se je rodil zadnji Božji poslanec Muhammed, naj bo mir z njim (a.s.).

Zato bomo v mesecu januarju oziroma rebiu-l-evvelu predstavljali literaturo, ki govori o poslancu Muhammedu, a.s.

Predstavljamo: Izabrana djela Rešada Kadića (1922-1988)
31. december 2012

V teh mrzlih dneh priporočamo za branje Izbrana dela velikega bosansko-hercegovskega pisatelja Rešada Kadića. Knjižnica Averroes na svojih policah hrani eno zbirko.

Hidžab - konzervativen meter blaga?!
21. december 2012

''Tega, da se razlikujeva, brat moj, se ne bojim; še več, dela me še bolj bogatega, kot sem.'' Antoine de Saint Exupéry

''Pravica, da ne nosiš rute, pravica, da jo nosiš. Pravica je pravica.'' neznan avtor

''Lažje je razbiti atom kot pa predsodek'' A. Einstein.

Predstavljamo: Husein ef. Đozo - Izabrana djela
19. december 2012

Husein ef. Đozo je napisal veliko število esejev, člankov in razprav, založba El-Kalem (založba Rijaseta Islamske skupnosti v BiH) je v sodelovanju s Fakulteto za islamske znanosti v Sarajevu (FIN) sta izdala njegova izbrana dela, v katerih je izražen njegov glavni del intelektualne lastnine in literarnega učinka. Uvršča se med islamske učenjake, ki so dali velik doprinos k razvoju razumevanja islama. Navdihnjen z idejami verskega modernizma, ki je bil prisoten v Egiptu in seveda skozi osebnosti kot so Muhamed Abduhu, Rešid Rida in dr., si je prizadeval, da s svojim zanimanjem v intelektualnem delu postavil stališča kot pot reformacijske in modernistične orientacije.

Tribuna z dr. Nadjo Furlan Štante
17. december 2012

V petek, 14. novembra 2012, je v dvorani Averroes potekala tribuna, v okviru katere smo predstavili članek ''Spoštovanje ženstvenosti (femininosti) in premagovanje negativnih spolnih stereotipov: iz perspektive religijskega feminizma'', ki je objavljen v Zborniku ''Z dialogom do medsebojnega spoštovanja''.

PREDSTAVITEV ZBORNIKA V ODDAJI DUHOVNI UTRIP
11. december 2012

V oddaji Duhovni utrip je bil predstavljen Zbornik ''Z dialogom do medsebojnega spoštovanja''. Na spodnji povezavi si lahko pogledate nekaj utrinkov s predstavitve Zbornika v Ljubljani:

PREDSTAVLJAMO: Glasilo Amber
10. december 2012

Tokrat predstavljamo eno od serijskih publikacij knjižnice Averroes, glasilo Amber.

Amber je interno glasilo Islamske skupnosti v RS in do sedaj je izšlo že pet številk. Zadnja, peta številka glasila, je izšla oktobra 2012. Do sedaj je Amber izhajal enkrat ali dvakrat letno od sedaj bo nova številka izšla že vsake tri mesece. Naslednjo številko lahko pričakujete v januarju 2013.

V PORTOROŽU PREDSTAVLJEN ZBORNIK ''Z DIALOGOM DO MEDSEBOJNEGA SPOŠTOVANJA''
07. december 2012

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je v sodelovanju s Arabsko-kulturnim društvom Arabeska iz Portoroža organiziral predstavitev Zbornika ''Z dialogom do medsebojnega spoštovanja, v Hotelu Marko v Portorožu. Dogodek je bil namenjen predstavitvi Zbornika na Obali, obenem pa tudi uradni začetek delovanja društva Arabeska.

V LJUBLJANI PREDSTAVLJEN ZBORNIK ''Z DIALOGOM DO MEDSEBOJNEGA SPOŠTOVANJA''
05. december 2012

Zbornik, ki obravnava teme s področja medkulturnega dialoga, razumevanja islama in njegove umestitve v evropski prostor, pisan na akademski ravni, je doživel svojo prvo predstavitev v Ljubljani, v Hotelu Union, v torek, 4. decembra 2012. Predstavitev je organiziral Kulturno-izobraževalni zavod Averroes, ki je Zbornik tudi izdal.

POJMOVANJE SUFIZMA V (SLOVENSKI) KULTURI IN DRUŽBI
03. december 2012

Kulturno-izobraževalni zavod  Averroes je organiziral tribuno v petek, 30. novembra 2012 v prostorih Islamske skupnosti v Ljubljani. Gostja tribune je bila dr. Anja Zalta s Filozofske fakultete v Ljubljani, dolgoletna prijateljica Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes in Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

PPREDSTAVLJAMO: Alija Izetbegović - izbrana dela
27. november 2012

Knjižnica Averroes predstavlja zbirko oz. izbrana dela prvega predsednika Bosne in Hercegovine in velike osebnosti, Alije Izetbegovića.

Svečanost ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine
24. november 2012

V petek, 23. novembra 2012, je Kulturno-izobraževalni zavod Averroes organiziral svečanost ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine, ki se obeležuje 25. novembra, vendar je zaradi vikenda svečanost organizirana dva dni prej.

PREDSTAVLJAMO: Kur'an v Braillovi pisavi
20. november 2012

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes, Knjižnica Averroes, je pred kratkim dobila Kur'an v Braillovi pisavi ali poslovljeno brajici.

PREDSTAVLJAMO KNJIGO: ''Povodi Objave Kur'ana''
12. november 2012

Knjižnica Averroes predstavlja nov naslov – ''Povodi objave Kur'ana'' (povod za objavo Kur'ana, Kur'anskih stavkov in poglavij), ki ga hrani na svojih policah in je dostopen na vpogled.

PREDSTAVLJAMO: KATALOGE ARABSKIH, TURŠKIH, PERZIJSKIH IN BOSANSKIH ROKOPISOV
06. november 2012

 Knjižnica Averroes s svojih knjižnih polic ta teden predstavlja kataloge arabskih, turških, perzijskih in

 bosanskih rokopisov.

 V knjižnici Averroes, kot edini knjižnici v Sloveniji, hranimo petnajst zvezkov ─Katalogov.

ARABSKI VPLIV NA ZNANSTVENE DISCIPLINE
29. oktober 2012

Moderna znanost je nastala na podlagi medkulturne izmenjave – civilizacijskih prispevkov različnih družb, ki so skozi čas prihajale v stik.

Predstavljamo: MUSLIMANSKA ŠPANIJA, Andre Clot
24. oktober 2012

Knjižnica Averroes na svojih knjižnih policah hrani še en zelo vreden in pomemben naslov – ''Muslimanska Španija'', avtorja Andreja Clota.

Predstavljamo: SOŽITJE JE NAŠA POT, dr. Nedžad Grabus Intervjuji in govori muftija dr. Nedžada Grabusa
15. oktober 2012

Prva knjiga s katero se lahko pohvali Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je ''Sožitje je naša pot'', avtorja dr. Nedžada Grabusa. Naslov zajema intervjuje in govore muftija dr. Nedžada Grabusa od leta 2006 do 2010.

Predstavljamo: Hafiz Širazi – ''DIVAN"
03. oktober 2012

Hafiz Širazi je eden od največjih iranskih lirskih pesnikov. Njegova poezija je manifestacija zložene in čudežne iranske kulture ter odraz gnoze (spoznanja) in verske modrosti, ki je v perzijski poeziji izražena na skrajno privlačen način. Jezik njegove poezije je jezik modrosti in je prilagojen različnim stopnjam razumevanja. Muhammed Gulendam, njegov prijatelj in učenec, ki je po njegovi smrti prvi zbral njegovo poezijo, ga imenuje ''Mewlana el-Azim'' – gospodar velikanov.

S prvo in posebno izdajo glasila Sožitje zaključen projekt VKM
30. september 2012

30. september 2012: izid zbornika »Z dialogom do medsebojnega spoštovanja« (prava in posebna izdaja glasila Sožitje) - zaključek projekta »Vizualne komunikacije multikulture«.

Arabsko-islamski vpliv na europsko renesanso
21. september 2012

Evropski narod in Arabce povezujejo dolgotrajne duhovno-kulturne zveze, ki so se stoletja razvijale in krepile, začetek teh vezi pa seže v davni srednji vek. Vezano za razvoj znanosti v Evropi naj bi obveljalo, da se je razvijala neodvisno od neevropskih vplivov. To je seveda brez osnove. Pri tem je poudarek na izhodišče napredka bil na grški filozofski misli kot sistematizirani zbirki vseh znanstvenih dosežkov. Popolnoma jasno je, da so evropski znanstveni pogledi doživeli svoj razvoj na podlagi razširitve in potovanja grških del, ki so prišla do Evrope na podlagi arabskih prevodov in izvirnih arabskih del, ki so Evropi dale smisel renesanse.

Predstavljamo: Encyclopedia of Islam
18. september 2012

Uredili: P.J. Bearman, Th. Bianquis, C.E. Bosworth, E. van Donzel in W.P. Heinrichs

Izdajatelj: založba Brill, 2009.

Enciklopedija islama (New Edition) je enciklopedično delo o sedanjem stanju islamskega sveta in njegovem znanju. To je edinstveno in neprecenljivo referenčno gradivo, ključ za razumevanje sveta islama in avtoritativen vir ne le za vero, ampak tudi za vernike in države, v katerih živijo. Enciklopedija zajema članke o uglednih muslimanih, zemljiščih, plemenih, dinastijah, znanosti, o političnih in verskih institucijah, geografiji, etnografiji, rastlinstvu in živalstvu, topografiji in spomenikih večjih mest. Geografsko in zgodovinsko sega do starega arabsko-islamskega imperija, Irana, osrednje Azije, Indije in Indonezije, Otomanskega cesarstva in vseh drugih področij islamskega sveta, kjer koli je islam pustil svojo sled. Obsega XII knjig s prilogami in fotografijami.

Predstavitev knjige Ihja ulumid-din avtorja Ebu Hamida El-Gazalija
10. september 2012

Spoštovani obiskovalci,

znotraj Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes deluje specijalistična knjižnica s područja kulture, ki ima na svojih knjižnih policah bogat izbor različne literature s področja islamistike, balkanistike, orientalistike, zgodovine ipd. Posebnost knjižnice Averroes in njenega gradiva je v tem, da večino gradiva hrani samo naša knjižnica na področju Slovenije. 

Vsak teden vam bomo postregli s predstavitvijo enega zanimivega naslova. Tokrat predstavljamo Ihja ulumid-din avtorja Ebu Hamida el-Gazalija.

Aktivnosti na projektu VKM
07. maj 2012

Aktivnosti na projektu Vizualne komunikacije multikulture v drugem delu projekta.

Ali smo za praznike prazni? – predstavitev knjige Slovenija praznuje, prof. dr. Janeza Bogataja
31. januar 2012

Petek 10. februar 2012, ob 17.30, dvorana Averroes (C. Andreja Bitenca 70, Ljubljana)

Aktivnosti na projektu VKM
09. januar 2012

Aktivnosti na projektu Vizualne komunikacije multikulture v prvem tromesečju projeku.

Simpozij Ebu Hamid El-Gazali – devet stoletij pozneje 1111-2011
30. december 2011

Na Fakulteti za islamske vede v Sarajevu je v ponedeljek, 26. decembra 2011, potekal simpozij z naslovom »Ebu Hamid El-Gazali – devet stoletij pozneje 1111-2011«, ki sta ga organizirala Fakulteta za islamske vede Univerze v Sarajevu in Kulturno-izobraževalni zavod Averroes Ljubljana. 

Vabilo na predstavitveno delavnico o projektu Vizualne komunikacije multikulture
29. december 2011

V sredo, 4. januarja 2012, ob 17:00, vas vabimo na predstavitveno delavnico o projektih EU (projektih ESS) in razvojnem projektu Zavoda Averroes "Vizualne komunikacije multikulture", projektnem delu in projektih EU, ki bo potekala na Pržanu v Ljubljani.

Obvezne prijave na info@averroes.si, ob potrditvi prijave dobite tudi bolj natančne podatke o dogodku.

Tretji razvojni projekt Zavoda Averroes
15. december 2011

Obveščamo, da smo 1. oktobra 2011 pri Kulturno-izobraževalnem zavodu Averroes Ljubljana pričeli z že tretjim letnim razvojnim projektom v okviru sofinanciranja s strani Evropskega socialnega sklada, Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Enake možnosti in spodbujanje socialne vključenosti«, prednostne usmeritve »Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in njihovi socialni vključenosti«.

Povabilo na simpozij o delu in življenju Ebu Hamida El-Gazalija
14. december 2011

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes Ljubljana v sodelovanju s Fakulteto za islamske vede Univerze v Sarajevu organizira simpozij o delu in življenju Ebu Hamida El-Gazalija z naslovom "Ebu Hamid El-Gazali - Devet stoletij pozneje: 1111 - 2011", ki bo potekal v amfiteatru Fakultete za islamske vede v Sarajevu v ponedeljek, 26. 12. 2011, z začetkom ob 13.00.

V Ljubljani obeležen dan državnosti Bosne in Hercegovine
27. november 2011

V Ljubljani je 25. novembra 2011, potekala slovesnost ob dnevu državnosti BiH, ki jo je organiziral Kulturno-izobraževalni zavod Averroes. Na slovesnosti je nastopil tudi bivši slovenski predsednik Milan Kučan, ki je spregovoril o razmerah v BiH in njenih perspektivah. "Od usode Evropske unije je odvisna usoda BiH," je v nastopu poudaril Kučan.

Zavod Averroes pripravlja Bosansko-slovenski slovar
10. oktober 2011

Zaradi spoznanja da še ni objavljen bosanko-slovenski slovar, je priprava in objava le-tega postala skoraj nujna. V ožjem krogu strokovnjakov se je tako porodila misel o projektu, ki bi zapolnil to vrzel. Projekt izdelave bosansko-slovenskega slovarja, katerega izdajatelj bo Slavistični komite iz Sarajeva, soizdajatelj in financer pa Kulturno-izobraževalni zavod »Averroes«, teče od 1. januarja letos.

V Konzorciju predstavljena knjiga dr. Nedžada Grabusa
15. maj 2011

V četrtek, 12. maja 2011, je v knjigarni Konzorcij predstavljena knjiga »Sožitje je naša pot - intervjuji in govori muftija dr. Nedžada Grabusa 2006-2010«. Predstavitev sta pripravila Liberalna akademija in Kulturno-izobraževalni zavod Averroes.

Zavod Averroes presegel cilj tisoč in enega različnega knjižnega naslova
02. november 2010

Prvi zastavljeni cilj knjižnice Zavoda Averroes je dosežen in presežen. Pred dvema letoma smo v si v Zavodu Averroes zadali cilj zbrati 1001 različni knjižni naslov, ob zavedanju, da sami iz lastnih finančnih virov nismo zmožni nabaviti tako velikega števila različnih knjižnih naslov. 

Aktivnosti na projektu Umetnost multikulturnosti
30. september 2010

Predstavitev aktivnosti na projektu "Umetnost multikulturnosti – usposabljanje pripadnikov manjšinskih skupnosti na področju filma in fotografije" v zaključnem obdobju projekta. 

Odprtje razstave Umetnost multikulturnosti
28. september 2010

V petek, 24. septembra 2010, je bila odprta razstava "Umetnost multikulturnosti" v organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes Ljubljana. Razstava je bila odprta v Centru kulture Španski borci v Ljubljani in bo ostala odprta do torka, 5. oktobra 2010.

Umetnost multikulturnosti
22. september 2010

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes Ljubljana Vas vabi na odprtje fotografske razstave in projekcijo video projekta “Umetnost multikulturnosti” v petek, 24. septembra 2010, ob 21. uri v Bralnici v centru kulture Španski borci, Zaloška cesta 61, Ljubljana.

Razstava bo na ogled do 5. oktobra 2010.

Z donacijo UniCredit Banke Slovenija d.d. do novih 75 knjižnih naslovov za knjižnico Zavoda Averroes
17. avgust 2010

V mesecu avgustu smo dokončno realizirali donacijo UniCredit Banke Slovenije d.d. v višini 1.500,00 evrov za nakup 75 knjižnih naslovov namenjenih obogatitvi knjižnega fonda knjižnice Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes Ljubljana.

Aktivnosti na projektu Umetnost multikulturnosti – usposabljanje pripadnikov manjšinskih skupnosti na področju filma in fotografije
06. julij 2010

Prestavitev aktivnosti na projektu "Umetnost multikulturnosti – usposabljanje pripadnikov manjšinskih skupnosti na področju filma in fotografije" v drugem četrtletju 2010, v katerem je skupina opravila z osrednjimi usposabljanji. V tem delu projekta je skupina opravila še z drugim delom osrednjih usposablanj iz področij filma in fotografije, ki predstavlja usposabljanje na področju videa (kreiranje videa, montaža videa, snemanje v naravi in zvok v video posnetkih).

Dekonstrukcija Luthrovega islama
26. maj 2010

V ponedeljek, 24. maja 2010, je v predavalnici Zavoda Averroes na Cesti Andreja Bitenca 70 v Pržanu gostoval prof. Ian Almond iz Anglije, ki je trenutno izredni profesor na Univerzi države Georgia v Atlanti, ZDA.

Vabilo na predavanje prof. dr. Iana Almonda
18. maj 2010

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes Ljubljana vas v sodelovanju z British Council Slovenia vabi na predavanje prof. dr. Iana Almonda na temo Dekonstrukcija Luthrovega islama: Turek kot prekletstvo ali zdravilo? v ponedeljek, 24. maja 2010, ob 18:00 v predavalnico Zavoda Averroes na naslovu Cesta Andreja Bitenca 70, Ljubljana. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Mednarodno znanstveno srečanja - Z dialogom do medsebojnega spoštovanja
17. maj 2010

V četrtek, 13. maja 2010, je Kulturno-izobraževalni zavod Averroes organiziral v Ljubljani mednarodno znanstveno srečanje „Z dialogom do medsebojnega spoštovanja“ na katerem so sodelovali strokovnjaki iz Slovenije in Bosne in Hercegovine: prof. dr. Enes Karić, doc. dr. Dragan Potočnik, prof. dr. Janez Juhant, prof. dr. Ismet Bušatlić, doc. dr. Jonatan Vinkler, doc. dr. Anja Zalta Bratuž, doc. dr. Nedžad Grabus, prof. dr. Adnan Siljadžić, prof. dr. Drago K. Ocvirk, dr. Mateja Ratej in doc. dr. Nadja Furlan Štante.

Z dialogom do medsebojnega spoštovanja
29. april 2010

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes Ljubljana organizira enodnevno mednarodno znanstveno srečanje na temo »Z dialogom do medsebojnega spoštovanja«. V uvodnem delu bo v imenu Vlade Republike Slovenije prisotne nagovoril državni sekretar, g. Jožef Školč, nato še župan Mestne občine Ljubljana, g. Zoran Janković, in ljubljanski mufti in predsednik Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, dr. Nedžad Grabus.

Aktivnosti na projektu Umetnost multikulturnosti – usposabljanje pripadnikov manjšinskih skupnosti na področju filma in fotografije
08. april 2010

Prestavitev aktivnosti na projektu "Umetnost multikulturnosti – usposabljanje pripadnikov manjšinskih skupnosti na področju filma in fotografije" v prvem četrtletju 2010. V tem delu projekta je skupina opravila s prvim delom osrednjih usposablanj iz področij filma in fotografije, ki predstavlja usposabljanje na področju fotografije (sama fotografija, obdelava fotografije in specializirano področje reportažne fotografije).

Delavnica reportažne fotografije v Logu pod Mangartom z Arnom Hodaličem
09. marec 2010

V soboto, 6. marca 2010, je Kulturno-izobraževalni zavod Averroes v okviru projekta Umetnost multikulturnosti organiziral Delavnico reportažne fotografije v naravi v Logu pod Mangartom. Voditelj in predavatelj na delavnici je bil svetovno znani fotograf Arne Hodalič (edini Slovenec z objavljenimi fotografijami v primarni izdaji revije National Geographic), ki je med drugim tudi urednik fotografije slovenske izdaje revije National Geographic.

Vabilo na predstavitveno delavnico o projektu Umetnost multikulturnosti
21. december 2009

V sredo, 23. decembra, ob 18:30 vas vabimo na predstavitveno delavnico o projektu "Umetnost multikulturnosti", projektnem delu in projektih EU, ki bo potekala na naslovu Cesta Andreja Bitenca 70 v Ljubljani.

Predstavitev romana Pjesme divljih ptica akademika prof. dr. Enesa Karića
10. december 2009

V sredo, 2 .decembra 2009, je Kulturno-izobraževalni zavod Averroes organiziral predstavitev romana „Pesmi divjih ptic“ avtorja akademika prof. dr. Enesa Karića.

Vabilo na predstavitev romana akademika prof. dr. Enesa Karića
26. november 2009

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes Ljubljana vas vabi v sredo, 2. 12. 2009, ob 19. uri v konferenčno dvorano City Hotela (Dalmatinova 15, Ljubljana) na predstavitev romana „Pjesme divljih ptica“ (Pesmi divjih ptic) akademika prof. dr. Enesa Karića.
 

Aktivnosti na projektu Bošnjaki med nami – usposabljanje za sožitje kultur
22. oktober 2009

Predstavitev aktivnosti na projektu "Bošnjaki med nami - usposabljanje za sožitje kultur" v zaključnem obdobju projekta. 

Večer sevdaha in duhovne glasbe – koncert Eldina Huseinbegovića in Zejda Šote
21. oktober 2009

V soboto, 10. oktobra, je na gradu Fužine potekal zaključni dogodek letnega festivala Bošnjakov »Zlate lilije«.

Večer bošnjaške poezije in kuharska delavnica
20. oktober 2009

V petek, 9. oktobra, sta v gradu Fužine potekali dve prireditvi v okviru letnega festivala Bošnjakov "Zlate lilije".

Odprtje razstave Emila Konjhodžića
13. oktober 2009

V četrtek, 08. oktobra 2009, je bila odprta razstava bosansko-hercegovskega akademskega slikarja Emila Konjhodžića v organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes. Razstava je bila odprta na Gradu Fužine v Ljubljani v sklopu festivala Zlate lilije: Letnega festivala Bošnjakov in je ostala odprta do sobote, 10. oktobra 2009.

Ob tej priložnosti se je zbralo ogromno število ljubiteljev umetnosti med katerimi so bili mufti dr. Nedžad Grabus, mestni svetnik in direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič, tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić, številni imami, predsedniki izvršilnih odborov, vodstvo Zemzema in drugi.

Po izvedbi znane sevdalinke »Kad ja pođoh na Bembašu«, ki jo je na flavto zaigrala Lejla Fazlić je prisotne nagovoril mufti dr. Nedžad Grabus, ki je med drugim povedal:

Zlate lilije: Letni festival Bošnjakov
04. oktober 2009

 

Zlate lilije

Letni festival Bošnjakov

 

Grad Fužine (Južna dvorana), Pot na Fužine 2, Ljubljana

Od 8. do 10. oktobra 2009

Aktivnosti na projektu Bošnjaki med nami – usposabljanje za sožitje kultur
03. julij 2009

Predstavitev aktivnosti na projektu Bošnjaki med nami - usposabljanje za sožitje kultur v 4. obdobju poročanja.
 

Pesnice islamskega sveta
14. maj 2009

V torek, 12. aprila 2009 je v okviru Tedna za vseživljenjsko učenje v Glotti Novi potekala prireditev Pesnice islamskega sveta. Barbara Hočevar Balon je v lastnem prevodu predstavila Rabijo el-Adevijo, sufijko iz 9. stoletja, Maysunno, beduinsko pesnico, ki je bila žena kalifa Muavije, in več pesnic iz časa razcveta Andaluzije v 12. in 13. stoletju; potem je preskočila na sodobno pakistansko pesnico Parveen in Bosanko Ajšo. Vsaki je dodala še osebno in zgodovinsko ozadje.

Dnevi islamske kulture v Sloveniji
08. maj 2009

V času od 20. do 29. maja 2009 bodo v Mariboru potekali dnevi islamske kulture.

Islam označuje skoraj 1400-letna zgodovina in več kot milijarda vernikov. V obdobju srednjega veka je bil islamski svet v veliki prednosti pred Zahodom. Še posebej na področju znanosti. To je bil čas, ko je islamski svet združeval najgloblja sporočila stare Grčije, Perzije, Indije in tudi Kitajske.

Večer orientalske poezije in glasbe
24. april 2009

Včeraj, 23. 4. 2009, je v organizaciji Zavoda Averroes v prostorih Medžlisa Islamske skupnosti v Ljubljani potekal »Večer orientalske poezije in glasbe«.

Aktivnosti na projektu Bošnjaki med nami – usposabljanje za sožitje kultur
20. april 2009

Predstavitek dosedanjih aktivnosti na projektu Bošnjaki med nami - usposabljanje za sožitje kultur.
 

Poziv za zbiranje knjižnega gradiva za knjižnico Zavoda Averroes
05. april 2009

Posebni cilj Zavoda Averroes je spodbujanje splošnega izobraževanja, akademskega izobraževanja ter vseživljenjskega branja in učenja, zaradi tega je tudi eden najpomembnejših projektov zavoda ustanovitev specialistične knjižnice in doseg cilja 1001. različnega naslova znotraj knjižnega fonda zavoda. V zadnjih mesecih so se na našo prošnjo že odzvali nekateri posamezniki, ki so prispevali knjižne gradivo za potrebe zavoda in knjižnice, prav tako pa se je na naš poziv pozitivno odzvalo s knjižnim gradivom nekaj pomembnih institucij kot so: Knjižnica Gazi Husrev-bega iz Sarajeva (ustanovljena že leta 1530), Fakulteta za politične vede Univerze v Sarajevu, Medžlis Islamske skupnosti v Zagrebu, Avstrijska koopreacija in dr. Bernhard Stillfried, Medžlis Islamske skupnosti v Ljubljani, Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji ter Orientalistični inštitut iz Sarajeva in Bošnjaški inštitut – Fundacija Adila Zulfikarpašića. Poleg vsega tega se v prihodnosti nameravamo obrniti tudi na vse ostale pomembne institucije, katerih vsebina ima stične točke z vsebino našega zavoda.

Predavanje prof. dr. Šemsa Tankovića
06. februar 2009

Včeraj, 5. 2. 2009, je v organizaciji Zavoda Averroes v polni predavalnici Medžlisa Islamske skupnosti v Ljubljani potekalo predavanje prof. dr. Šemsa Tankovića - predavatelja na Univerzi v Zagrebu in parlamentarca v Hrvaškem saboru (parlament) - na temo »Bošnjaška identiteta danes«.

Zavod Averroes poseduje fototipski izdaji Mushafa Fadil-paše Šerifovića
02. februar 2009

Obveščamo, da smo v sklopu donacije knjig in katalogov Knjižnice Gazi Husrev-bega iz Sarajeva prejeli tudi dva izvoda fototipske izdaje izvanredno lepega Mushafa Fadil-paše Šerifovića, en izvod bo na razpolago v bodoči čitalnici Zavoda Averroes, drugi izvod je na izposoji pri Uradu muftija Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

 
Prijava na e-novice
Če želite prejemati novice, obvestila, se prijavite na e-novice:

Odjava e-pisma
Statistika ogledov
Vseh: 5152 since 15.09.2010
Ta mesec: 550
Ta teden: 91
Danes: 2