Arhiv

Novice

Predstavljamo: ''Historija Bošnjaka'' avtorja Mustafe Imamovića

01. julij 2013

Zgodovino Bošnjakov lahko razdelimo na tri značilna obdobja; obdobje fevdalne bosanske države, obdobje Otomanske vladavine in moderna doba, ki nastopi z avstroogrsko okupacijo in trajal vse do danes.

Knjiga ''Historija Bošnjakov'' predstavlja kontinuiteto ter osnovne in trajne zakonitosti, z eno besedo, predstavlja zgodovino bosanskih muslimanov. Vsako od naštetih začetnih obdobij ima svoje medfaze, ki imajo svoje značilnosti. Začetki zgodovine Bošnjakov, kot navaja avtor, segajo do obdobja poznega rimskega cesarstva in zgodnjega fevdalizma in v kontinuiteti traja vse do danes.

''Cilj te zgodovine je, da rekonstruira zgodovinsko pot Bošnjakov ne samo z opisovanjem temveč bo hkrati, ob kronološki rekonstrukciji tudi nauk o človeku s teh prostorov na splošno, posebej pa o bosanskih muslimanih na tem področju. Nekdo je že povedal, da je en izmed paradoksov zgodovine tudi ta, da tisti narodi, ki kot dokaz in potrdilo svojega obstoja za seboj niso pustili monumentalnih delov materialne kulture, so s časom izginili. Tisti narodi, ki so oblikovali in puščali za seboj ideje in kulturnopolitične cilje, so preživeli in ostali v zgodovini. Družba ali narod brez ideje nima zgodovine''. (povzeto po uvodnih besedah avtorja)

Omenjeni naslov si v glavnem prizadeva predstaviti in analizirati ideje, s katerimi so Bošnjaki v svoji zgodovini upravljali in katere so jim pomagale, da preživijo kot narod na svojih tleh.

Prvi del knjige govori o srednjeveški Bosni, drugi del o obdobju otomanske oblasti, tretji o okupaciji Bosne in Hercegovine (1875—1878), četrti o Avstroogrskem obdobju, peti o obdobju prve svetovne vojne in nastanku jugoslovanske države, naslednje poglavje o obdobju jugoslovanske države (191 —1941), predzadnje poglavje o drugi svetovni vojni (1941—1945) in zadnje poglavje o Bošnjakih v obdobju med 1945—1990.

Vsem zainteresiranim bralcem naslov toplo priporočamo.

 
Prijava na e-novice
Če želite prejemati novice, obvestila, se prijavite na e-novice:

Odjava e-pisma
Statistika ogledov
Vseh: 1957 since 15.09.2010
Ta mesec: 170
Ta teden: 36
Danes: 1