Arhiv

Novice

Predstavljamo: knjigo Islam avtorja Fazlur Rahmana

26. marec 2013

Tokrat s knjižnih polic knjižnice Averroes predstavljamo knjigo Islam, avtorja Fazlur Rahmana.

''Namen knjige je, da bralcu predstavi splošen pregled razvoja islama skozi štirinajst stoletij njegovega obstoja. Ob tem je knjiga primarno informativna. Njen osnovni cilj je, da je, kolikor je to mogoče, celostna in vsebinska pripoved. Glede na njen interpretativni karakter se od bralca pričakuje vsaj določeno predznanje o islamu iz kakšnih drugih del.

Druga stvar, ki jo je potrebno vedeti je to, da je knjiga v osnovi deskriptivna, kar pomeni, da teži k objektivnosti ampak, da je v določenih delih tudi interpretativna, ne samo v zgodovinskem ampak tudi v islamskem smislu. To se predvsem nanaša na poglavja o Kur'anu (Koranu) in poslancu Muhammedu, naj bo mir z njim. Avtor meni, da ni mogoče opisati neke religije, predvsem pa tiste, ki ji osebno slediš, brez da bi vnesel nekaj notranjih čustev, ki so z vero globoko povezani. Knjiga je namenjena tako nemuslimanom kot tudi muslimanom. Muslimani bi se iz nje lahko naučili bolj objektivno gledati na zgodovino religije, o tem kako je islam potoval skozi zgodovino, medtem, ko nemuslimani lahko ugotovijo, kaj islam pomeni za 'notranji svet' muslimana.'' (Povzeto po predgovoru)

Knjiga je izšla leta 2005 v Sarajevu. Iz angleškega jo je v bosanski jezik prevedel dr. Nedžad Grabus. Izvod knjige je na voljo članom knjižnice Averroes.

 
Prijava na e-novice
Če želite prejemati novice, obvestila, se prijavite na e-novice:

Odjava e-pisma
Statistika ogledov
Vseh: 1879 since 15.09.2010
Ta mesec: 157
Ta teden: 36
Danes: 1