Arhiv

Novice

Predstavljamo: Kultura suživota (A Culture of Peaceful Coexistence), Ekmeleddin Ihsanoglu

12. februar 2014

S knjižnih polic knjižnice Averroes predstavljamo knjigo ''Kultura suživota'' (Kultura sobivanja), avtorja Ekmeleddina Ihsanoglua. 

Knjiga predstavlja revidirano in razširjeno verzijo predavanja predstavljenega leta 2002 na ''The East-West Forum'', ki je potekalo leta 2002 v Inštitutu IRCICA, ki se nahaja v Yildiz Palati v Istanbulu.

Začetek knjige govori o konceptualni osnovi islamskega verskego-kulturnega plurarizma (različnosti), kar pripelje do vprašanja muslimanske percepcije nemuslimanov, ki je oblikovana na podlagi Kur'anskega termina ''Ehlu-l-Kitab'' (pripadniki monoteističnih religij, kristjani in židje). Obravnavani so številni Kur'anski stavki in razumevanje le-teh s strani muslimanov. Predstavljena je tudi zgodnja praksa islamskega pluralizma iz obdobja odposlanca Muhammeda, a.s., predstavi se Medinska ustava (the Medina Constitution) kot dogovor, ki so ga podpisali muslimani in nemuslimani, ki so živeli skupno življenje v Medini. Medinska ustava predstavlja pravno-zgodovinski model, ki se je uporabljal tudi kasneje. Za tem sledijo poglavja o prakticiranju pluralizma in primeri resničnega sobivanja med kulturami in religijami.

Knjiga je objavljena v bosanskem in angleškem jeziku (vse v eni knjigi).

 
Prijava na e-novice
Če želite prejemati novice, obvestila, se prijavite na e-novice:

Odjava e-pisma
Statistika ogledov
Vseh: 1740 since 15.09.2010
Ta mesec: 119
Ta teden: 19
Danes: 1